World Wide Web – en dyr historia


Hur det började

Sverige kopplades upp först 1984 genom att ansluta ett datornätverk till det internationella internet. Då ansåg man att internets huvudsakliga funktion var att skicka snabb post, e-mejl, som kunde nå mottagaren mycket snabbare än den vanliga posten. Uppkopplingen var fortfarande så pass långsam att det kunde ta flera minuter att ladda en bild eller ett mejl efter att ha klickat på det.

Höga avgifter

Det var inte förrän 1994 som internet blev tillgängligt för den allmänna befolkningen, och kopplades då ihop med telefonnätet vilket betydde att man ”ringde upp” internet när man ville använda sin dator för att surfa. Detta innebar att telefonbolaget tog ut en samtalstaxa som snabbt blev hög, både på grund av Telias monopol och för att internet var så långsamt att taxametern tickade på fastän webbläsaren inte svarade. Omkring millennieskiftet fanns bättre priser att hitta eftersom man nu hade strukturerat upp avtal mellan bostadsbolag och bredbandsbolag som gav lägenhetsboende tillgång till internet hemma.

Business young woman sitting in park and working on tablet

Betalning per megabyte

Sedan början av 2000-talet har det skett en strukturell förändring i Sverige som utgår från att kunden betalar per megabyte enligt årsabonnemang. En genomsnittlig svensk har åtminstone en dator och en mobil, vissa har flera och en del äger även surfplattor. Eftersom att det finns olika former av anslutningar som bredband och internetkabel, kan en person få betala flera olika utgifter för internet, speciellt om alla anslutningar inte fungerar för alla tekniska apparater (till exempel kan man inte använda internetkabel till mobiltelefon).

Kostnader för internet idag

Idag finns det bra erbjudanden hos många telefon- och bredbandsbolag. För mobilen kan du oftast få ett obegränsat antal sms och samtal, alternativt ett begränsat antal samtal, med ett visst antal megabyte i månaden. Det händer att telefonbolaget låter en ”behålla” surfen man inte gör slut på till nästa månad, men så är det ännu inte hos alla. Kolla runt först för att hitta något som passar dig innan du skriver på avtalet – abonnemangstiden varierar vanligtvis från 6 till 24 månader.