Internet förr och nu

Internet är något vi numera tar för givet och dagens barn har nog svårt att föreställa sig hur det var att växa upp utan detta världsomspännande datanätverk. Det räcker dock att gå tillbaka en generation, då det var först i slutet av 1990-talet som internet började bli tillgängligt för gemene man i hemmet.

Internet med minutkostnad

På den tiden var det dock inte tal om några snabba bredbandsuppkopplingar på 100 eller 1000 Mbit/s. Istället använde man sig av långsamma telefonmodem för att ringa ett speciellt nummer till en så kallad modempool när man ville koppla upp sig mot internet. Hastigheterna brukade på den tiden som snabbast nå upp till 56 kbit/s, alltså avsevärt mycket långsammare än idag. Som exempel kunde det ta runt 15 minuter att ladda hem en låt i MP3-format.

Den långsamma hastigheten var dock inte den enda nackdelen. Eftersom man använde uppringd anslutning till internet fick man även betala per minut, precis som vid vanliga telefonsamtal. Det gjorde att de flesta valde att koppla upp sig under kvällstid, eftersom det var halva samtalstaxan efter klockan 18:00. Telefonräkningarna kunde ändå lätt skena iväg, då det var lätt att glömma bort tiden när man väl var ute på nätet och surfade.

Bredband slår igenom


Först efter millennieskiftet började vanliga privatpersoner få tillgång till bredbandsuppkopplingar i hemmet. Inte sällan handlade det om internetuppkoppling via ADSL, även det en teknik som använder sig av det vanliga telenätets kopparledningar. ADSL möjliggör dock betydligt högre hastigheter än den gamla typen av modem och som en bonus betalade man dessutom bara en fast kostnad varje månad, oavsett hur många timmar man surfade. Efter ett tag blev det även populärt för vanliga hemanvändare att ha en trådlös router hemma. Det innebar att man via wifi kunde surfa på flera datorer samtidigt från samma internetuppkoppling.

Internet i mobilen

De senaste 10 åren har vi vant oss vid att surfa även på våra smartphones och surfplattor som i själva verket är små datorer även de. Tack vare teknik som 3G och 4G kan vi idag surfa med riktigt höga hastigheter i mobilen, även utanför hemmet. Mobilerna har med åren blivit allt mer avancerade och det har även lett till att pristaket successivt har höjts. Idag kostar de senaste iPhone-modellerna en bit över 15.000 kronor och vill man ha det senaste men inte har råd att lägga hela kostnaden på ett bräde får man antingen se till att finansiera köpet med ett privatlån eller köpa sin mobil på avbetalning.

Det smarta hemmet

Det som börjar bli allt vanligare idag är vad som kallas Internet of Things (IoT). Det innebär i praktiken att saker som lampor, kylskåp, övervakningskameror, dörrlås, termostater, (smarta) högtalare med mera kopplas upp till internet och därmed kan kommunicera med varandra, fjärrstyras via mobilen med mera. Detta brukar även kallas det smarta hemmet.