Snabbare internet med 5G


De senaste åren har trafiken i våra nätverk ökat markant när alla datorer, mobiltelefoner och tekniska prylar tävlat om utrymmet. 4-G nätet har gjort att människor kunnat surfa med mobilt bredband och behoven har sedan det kom, utvecklats allt mer mot att ha både snabbare interntet och kunna koppla till fler tekniska funktioner och smarta föremål som ska “prata” med varandra. Det nya behovet gäller alltså inte bara att få snabbare surfning mellan webbsidor utan kan också innebära att allt ifrån våra kläder exempelvis får sensorer som känner av pulsslag eller temperatur till att självrullande taxibilar hämtar upp oss.

5g till och från jobbet

Även våra arbetsplatser har fått ett ökat behov av flexibilitet med ett snabbare mobilt nätverk. Kista i Stockholm är inte bara känt för att ha haft Sveriges första självkörande bussar, även kontorshotell kista erbjuder företagen som redan nu har ökat behov snabb mötesteknik de utrymmen som krävs. Den femte generationens mobilsystem skapar nya möjligheter för hur vi kommer att kunna arbeta och allt fler företag satsar på en aktivitetsbaserad arbetsplats och då kan ett kontorshotell vara en smidig lösning. Fler och fler kan arbeta vartifrån man själv önskar när tekniken tillåter en blixtsnabb kommunikation med både ljud och bild. Redan idag tillåter 4G att vi kan bibehålla en snabb uppkoppling när vi rör oss mellan hemmet och arbetsplatsen, men det nya tekniken lägger alltså till en dimension.

Hur snabbt blir det?


I extrema fall kommer maxhastigheter nå omkring 10 Gigabit per sekund. Men mer vanligen några hundra Megabits per sekund och topphastigheter med några Gbps. 5G kommer i inledningen att användas för att öka hastigheten i massiva anslutningar med låga hastigheter. Därefter kommer man kunna använda allt fler uppkopplade prylar med olika funktioner och redan 2020 spår man att ungefär 50 miljarder saker är uppkopplade till nätet. 5G kommer även ge rätt förutsättningar för Artificiell Intelligens med olika möjligheter för både nöjesindustrin och näringslivet. Just näringslivet har uttryckt en viss oror för att 5G används till spionge men många menar oron är överdriven.

Vad behövs för 5G?

För att kunna använda 5G behövs enheter som är kompatibla med 5G och när det kommer till mobiltelefoner gäller det att byta upp sig. Redan nu lanserar de stora mobiltelefonjättarna sina olika 5G versioner så den som har bråttom att komma igång, när 5G börjar rullas ut på bred front i slutet av året, kan införskaffa en 5G telefon redan nu. De flesta gör nog ändå klokast i att inte göra några investeringar förrän 2020 -2021.En hel del utrustning över hela landet måste hinnas byta ut för att allt ska fungera smidigt och det tar tid.Företag kommer förmodligen att ta till sig den nya tekniken innan den fullt ut finns bland privatpersoner.