Barnlås på internet

Det finns massvis med roliga sysselsättningar för barn. Barns intressen har på sistone förändrats en del då teknik är en stor del av det moderna samhället. Detta betyder att barn mer och mer har dragits till tekniska hobbys som till exempel tv-spel och datorer. När det gäller datorer är det oftast stort fokus på internet och i denna stora teknologiska värld finns det väldigt många olika typer av innehåll. En del av innehållet är anpassat för barn och kan till och med vara givande och lärande, men det finns även innehåll på nätet som kan vara väldigt skadligt för ett barn. Tyvärr förekommer det våld, droger, pornografi och annat material som kan vara väldigt skadligt för ett barn att se. Det är därför viktigt att vuxna tar hänsyn till vad barn tar del av. Då det kan vara svårt att alltid ha koll på vad barn gör finns bra hjälpmedel som stöd. Barnlås är ett av dem och gör att internetsidor som ej är lämpliga för barn blockeras och blir otillgängliga.

Barn – en riskgrupp

Det finns onda personer både i den “vanliga” världen men även i internetvärlden. Barn är en väldigt utsatt grupp då de ibland kan ha svårt för att tolka signaler för faror och saker som kan skada dem. Det finns flera fall där ensamma barn på internet blivit utsatta på ett eller annat sätt. Det finns många obehagliga typer som kan göra allt för att lura till sig barns uppmärksamhet om de inte är på sin vakt. Det är därför viktigt att ha en öppen kommunikation med sitt/sina barn om hur de kan gå tillväga om de upplever något skadligt. Det är viktigt att vara förebyggande och informera om risker som finns på internet. Det är väldigt svårt att alltid veta vilka internetsidor någon besöker men som tur är finns det bra lösningar även när det inte går att hålla koll. Barnlås på internet är ett bra hjälpmedel som kan stötta genom att inte tillåta sidor som kan vara skadliga för barn. Om ditt barn på något vis skulle bli utsatt av någon typ av brott eller liknande är det viktigt att vända sig till polisen så att de kan ta itu med problemet och därmed skydda ditt och andras barn.

Så spärrar du olämpliga sidor på nätet

På internet finns det många inställningar som kan skydda på olika vis. Precis som det finns många finesser på Bugaboo Donkey så finns det även många finesser på nätet. Det är väldigt få som har koll på alla finesser men vissa kan vara bra att lära sig. En av dem är att lära sig spärra olämpliga sidor. Det finns olika appar som hjälper till med detta men istället för att köpa ett dyrt program som försöker ta betalt för uppgraderingar så kan man genom ett litet knep i datorns inställningar få ett bra skydd gratis. Det är att byta ut DNS- serverns adress. Detta görs på datorns internetinställningar och gör att man kan aktivera olika typer av filter. Det går att hitta DNS-servrar som är förinställda att spärra både vuxet innehåll och sajter som kan luras på olika vis. Basutbudet kan hittas gratis ibland men det kostar ofta en peng om man vill ha ytterligare stöd.