Så skyddar du dina personuppgifter på Internet

De allra flesta använder idag Internet för en mängd olika saker. Allt mer blir digitaliserat och idag använder man en internetanslutning för bland annat studier, jobb men också i vardagen. På grund av det så är det också viktigare än någonsin att du skyddar dina personuppgifter. Annars kan du riskera att bli drabbad av identitetsstöld, bli bestulen på pengar och mycket annat. Som tur är så finns det en del enkla knep för att skydda sig när man är online. Det är också det som vi ska gå igenom nu.

Grundläggande säkerhetsåtgärder

Till att börja med så gäller det att du tänker på grunderna. Du ska till exempel aldrig ge ut dina personuppgifter till främlingar, det här är än viktigare om det gäller dina betalningsuppgifter, inloggning till BankID och liknande.

Du bör också skydda dig och din dator med hjälp av ett antivirusprogram. Datorer idag kommer med någon form av brandvägg och på datorer med Windows så har du ett gratis antivirusprogram. Det är inte lika bra som en del betalversioner, men det räcker gott och väl som ett grundläggande skydd. Om du har behov av lite mer säkerhet kan det däremot vara värt att titta på något som Malwarebytes, som har en gratisversion.

Använd en VPN

Något som du också bör titta på är att använda en VPN. Det här är ett enkelt program som döljer dina spår när du är ute på nätet. Det maskerar också din IP-adress vilket gör det svårt att identifiera dig. Vidare så kan inte myndigheter, internetleverantörer och kriminella spåra dig på samma sätt.

En VPN är väldigt billig och är värd skyddet du får med det. Du hittar ofta erbjudanden på olika versioner men de prisvärda alternativen är program som Mullvad eller NordVPN. Programmet är väldigt enkelt och alla kan lära sig att använda det på några minuter.