Hur har internet påverkat vår kultur idag?

Världen är förändrad. I modern tid är det möjligt att kommunicera med människor som aldrig förr, att umgås med folk man aldrig träffat och få sin röst hörd över hela världen med exempelvis en tweet. Nyheter sprider sig som en löpeld och i princip all mänsklig kunskap är bara några knapptryck borta. Internet är något otroligt mäktigt och i samband med den stora framgången av social media såsom Facebook har det lett till en omställning i kulturen, både i Sverige och utomlands.

Modern kultur

Social media har spelat en stor roll i samhället de senaste åren. Det har gett folk en förmåga att organisera rörelser på en helt annan nivå för att göra skillnad i världen. Den arabiska våren spreds som den gjorde till stor del tack vare sidor som Facebook, och man lyckades även sprida rörelsen till närliggande länder.

Globalisering


Den moderna kulturen genomsyras av internetkulturen, och man ser en globalisering i världen som inte funnits tidigare genom att människor från olika länder idag har förmågan att kommunicera med varandra och dela idéer, både politiska och moraliska. Att unga idag till stor del är mer liberala än tidigare generationer beror just på denna fria spridning av idéer och idealet om öppenhet som Internet uppmuntrat till. Idag kan man ha en stor del av sina viktiga mänskliga interaktioner online: man kan hitta nya vänner, hålla kontakten med gamla, och även förälska sig i någon man träffat på en dejtingsida. Marknadsföringen idag ser även den helt annorlunda ut med sidor som ungapped.se, där man kan använda sig av metoder som inte ens funnits förr och nå människor över hela världen.

Subkulturer

På nätet är det inte lika viktigt vilket land man kommer ifrån- gränser blir mer och mer obetydliga. Det som istället påverkar kulturen online är vilken sajt man är inne på. Olika sajter lockar olika typer av användare, och på internet kan man idag hitta många olika subkulturer som bildats runt webbsidor som reddit eller 4chan – och det är inte alltid särskilt hälsosamma kulturer. Anonymitet ger människor ett visst mod att göra och säga saker de inte skulle gjort annars, och det är något man ofta ser online idag. Det utgör ett socialt dilemma som är svårt att lösa.

Framtida generationer

För småbarn som växer upp idag är internet och social media normen, och det formar dem som människor. Framtida generationer ter sig att bli mer och mer osociala i det verkliga livet, och man vänder sig till det virtuella för att få sina sociala behov tillfredställda. Om några årtionden kommer världen, tack vare internet, inte vara sig lik. Man ser en exponentiell utveckling av teknologi och en likartad utveckling av kultur, när information sprids på sättet som den kan göra idag.