Få stor publik på Internet

Innan Internet var det TV, dagstidningar, radio och månadsmagasin som spred information till allmänheten. Som enskild människa var det svårt att nå ut med sitt budskap till fler än den närmaste vänkretsen. Att dela ut flygblad eller anordna demonstrationer var några av de få sätt som fanns för att få lite större spridning, men annars gällde det att försöka bli publicerad i en stor tidning eller komma med i TV, vilket var mycket svårt.

Internet har totalt förändrat informationsspridningen i samhället och idag kan vem som helst nå en miljonpublik utan att behöva gå omvägen via de traditionella medierna. Många nya yrken har uppkommit i och med Internet, till exempel youtubers, influencers och bloggare. Dessutom har e-boken gjort att det går att ge ut sina egna böcker utan att skicka in manus till ett förlag för att hoppas på utgivning.

Internet som yrke


För att tjäna pengar på Internet krävs en hel del arbete och engagemang. Fundera igenom vad du är bra på och vad som är intressant för din publik. För att få en stor publik på Internet bör du ha en tydlig strategi och gärna även ha ett bra hemmakontor där du kan sitta och skriva inlägg framför datorn. Ordna med ett bra skrivbord och en ergonomisk stol samt en skrivare för de tillfällen du behöver ha något i pappersform. Även en dokumentförstörare är praktiskt att ha eftersom du enkelt kan förstöra de papper du inte vill att någon annan ska kunna läsa. Med ett fint hemmakontor skapar du rätt förutsättningar för att komma igång att arbeta och inte skjuta upp jobb vilket annars lätt händer när bostaden också är en arbetsplats.

De som lyckas tjäna pengar på Internet brukar ofta kombinera flera olika inkomstkällor för att få ihop tillräckligt med pengar. Genom att ha en blogg, vara aktiv på sociala medier och kanske också ha en youtube-kanal maximerar du spridningen av ditt material. Får du tillräckligt många följare kan du tjäna pengar på samarbeten med företag som vill synas i dina kanaler. När du har en stor publik kan du även föreläsa, ge ut böcker eller skapa kurser som du säljer på Internet. Ytterligare ett sätt är att ha låst material på din hemsida och endast låta betalande medlemmar få tillgång till informationen där. Att starta en podd är ett annat sätt att öka intresset för din verksamhet. För att få många lyssnare kan man att bjuda in intressanta gäster till podden eftersom deras fans då lättare hittar till dig.

Om du nyligen startat upp din verksamhet på Internet bör du också utrusta dig med en stor portion tålamod. De flesta lyckade Internetentreprenörer har flera år bakom sig då de arbetade gratis eller tjänade lite pengar.